MENU
Cartell de Santes 2013, un gran repte.


Pocs són els escollits per fer el cartell de "Les Santes" de Mataró. Cada any un artista és l'encarregat d'elaborar una obra d'art, aquesta servirà com a cartell de les festes de la ciutat d'aquell any. Com artista és tot un repta, ja que, no només significa fer un cartell, sinó que també en serà la imatge corporativa que envolta tot el que representa aquestes fetes populars tan estimades pels ciutadans. Exposat a tota classe de crítica, és com fer un salt de caiguda lliure a la d'opinió publica. Sempre genera polèmica, com ja és costum en la nostra ciutat, es podria dir, per això mateix en dependrà del resultat que siguis acceptat i per tant considerat un artista més de Mataró.


Aquestes són les deliberacions que vaig prendre per crear El Cartell de LES SANTES de MAtaró:


Davant del ventall de possibilitats vaig haver de prendre la primera gran decisió: fer una escultura o fer una pintura il·lustrada. Em resultava estrany pensar en una escultura plasmada en un cartell, i el fet de fer una il·lustració policromada em semblava massa arriscat. L'ús del dibuix sempre ha estat per a mi una transició per arribar a la tridimensionalitat, un pas no definitiu en si mateix, sinó més aviat un esbós tècnic del que serà la meva obra. Després de donar-hi voltes, em vaig decantar per una tercera opció on tot té cabuda: realitzar un baix relleu amb metall sobre un llenç pigmentat amb acrílic i olis.


Per aconseguir el relleu, he modelat la planxa d'aram manualment a partir de les il·lustracions de cada comparsa, manipulant-les mitjançant diverses tècniques com el cisellat amb escarpes i formadors, el punxonat o embotit, amb puntes i boteroles d'acer i el repujat entre d'altres. D'aquesta manera he aconseguit un baix relleu que dóna forma i volum a cada una de les peces del conjunt. Les peces que conformen les figures han estat soldades amb plata. Finalment he pintat amb colors vius tot el conjunt per donar el punt alegre i divertit que té la festa per ella mateixa. La base que suporta tot el conjunt és de fusta preparada i pigmentada.


Entre els motius que m'han fet decantar per fer un relleu hi ha, en part, les ganes que tenia de reproduir els gegants i les figures. He volgut fer un cartell que fos proper i càlid, sense complicacions conceptuals per als més petits, ja que la màgia d'aquestes festes en part els pertany. Enguany fa vint anys del cartell de l'il·lustre artista "Parés de Mataró" en el que hi apareixien totes les figures, i això m'encoratjà perquè hi apareguessin al cartell de la festa major. Sóc conscient que no deixa de ser una simple representació personal, i que no és un cartell tan abstracte com algun sector potser hauria preferit que fos.